23948sdkhjf

Brev bara varannan dag - snart är det verklighet

Postnord: Mottagarna kommer inte att märka någon skillnad.

Förberedelserna för varannandagsutdelning fortsätter, meddelar Postnord.
– Det mottagare i dag har behov av är främst stabila paketleveranser, snarare än att brevbäraren ska passera postlådan varje dag oavsett om det finns brev att dela ut eller inte. I fjol skickade svenskarna 1,8 miljarder brev, så det finns fortsatt stor efterfrågan även om volymerna faller varje år. Vi kommer därför fortsätta att leverera brev under lång tid framöver men på ett annat sätt än i dag, säger Elisabeth Hansson, affärsområdeschef för brevaffären.

– I dag har vi vant oss vid att få våra paket levererade hem till dörren eller postlådan eller hämta dem hos ombudet. Samtidigt dimper det ned allt färre vanliga brev i postlådan. Sedan en tid arbetar vi med att ta fram en lösning där du som mottagare får dina paket precis som i dag medan du får dina vanliga brev varannan dag. En sådan modell skapar bättre förutsättningar för en hållbar postutdelning i hela landet och ett fortsatt starkt erbjudande för e-handeln även i framtiden.

Varannandagsutdelning innebär att brevbärarna fortsätter att dela ut brev varje dag, men går olika rundor beroende på vilken dag det är. De flesta mottagare kommer inte att märka någon större skillnad, menar Postnord.
– Servicen kommer att vara densamma i hela landet när modellen är fullt utrullad och naturligtvis kommer den populära lantbrevbäringen att finnas kvar. För den som har behov av att skicka något snabbt kommer det även i fortsättningen att finnas expresstjänster. Paketleveranserna kommer inte att beröras av förändringen i postutdelningen, utan delas ut i mottagarens postlåda, som hemleverans eller till ett ombud precis som i dag.

Målet är att påbörja varannandagsutdelning under 2021, för att fortsätta stegvis i hela landet och vara klara under 2022.

– Det är viktigt att vi kan garantera god kvalitet för mottagarna och bra arbetsmiljö under hela förändringen, det är vårt fokus för alla tester som görs. Tidplanen kan komma att ändras om vi inte är nöjda med utvärderingarna, säger Elisabeth Hansson. 

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.094