23948sdkhjf

Rymde från kustbevakningen – kaptenen riskerar fängelse

Omskrivna fartyget Birger Jarl trotsade kustbevakningens order. Nu har en förundersökning inletts och brottet kan ge två års fängelse.

Passagerarfartyget Birger Jarl trotsade myndigheternas bestämmelser och lämnade Stockholm under tisdagen, utan giltiga tillstånd, berättar Sjöfartstidningen.

Stockholms stad och Birger Jarl har haft en långvarig konflikt kring brandskydd, alkoholförsäljning och olika tillstånd. Båten har också legat olovligt vid kaj och skulle flyttas senast den 1 maj, enligt påbud från staden.
Men i tisdags eftermiddag var Transportstyrelsen och Kustbevakningen ombord på båten, och meddelade besättningen att skeppet inte fick lämna kajen på grund av att hon har nyttjandeförbud och saknar obligatoriska fartygscertifikat.

Så fort myndighetsrepresentanterna lämnade båten kastade Birger Jarl ändå loss och gav sig av, till råga på allt utan att ha lots ombord trots att hon är lotspliktig.

På onsdagen kom fartyget fram till Vivstavarv utanför Timrå där kustbevakningspersonal med polisiära befogenheter och två inspektörer från Transportstyrelsen väntade.

En förundersökning har inletts gällande brott mot fartygssäkerhetslagen och fartygets befälhavare kan komma att misstänkas för flera brott.

– Det kan bli fråga om brott mot lotsplikten och brott mot lag och förordning om fartygcertifikat. Det kan ge upp till två års fängelse, säger Pekka Piirainen, tjänsteman vid sjöberedskapen på Transportstyrelsen, till SVT.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.141