23948sdkhjf

Utredning klar om framtidens järnvägsunderhåll

I augusti 2018 fick Erland Olausson uppdraget att utreda järnvägsunderhållets organisering. Nu är utredningen klar och ett betänkande har lämnats till regeringen.

Utredaren Erland Olaussons uppdrag har varit att ta fram ett förslag till hur det basunderhåll som bedrivs av Infranord för Trafikverkets räkning kan överföras till myndigheten. Under utredningens gång kom utredaren fram till att det krävdes en bredare analys av vilka delar av underhållet som borde överföras till Trafikverket, för att förslaget ska kunna bidra till att underhållet utvecklas och effektiviseras.

I augusti 2019 gav regeringen därför utredaren ett utvidgat uppdrag som bland annat innebar att närmare analysera vilka delar av underhållet som Trafikverket bör ta över. Samtidigt förlängdes utredningstiden till december 2019, som i ett senare skede förlängdes ytterligare en gång till den 31 mars 2020. 

I dag har utredaren lämnat över sitt utredningsresutat till regeringen. 

Utgångspunkten i utredningsarbetet har varit det övergripande målet att säkerställa en samhällsekonomiskt effektiv och långsiktigt hållbar transportförsörjning för medborgarna och näringslivet i hela landet.
Avsikten är därför att förslagen ska bidra till:

  • en mer robust och tillgänglig järnväg till gagn för såväl resenärer som köpare av godstransporter
  • att Trafikverket kan utveckla och stärka sin kontroll av järnvägsunderhållet
  • ett modernt och mer effektivt järnvägsunderhåll för framtidens krav

Regeringen ska nu analysera förslagen och kommer att remittera dem vidare för att fånga upp branschens synpunkter.

– När vi nu genomför den största satsningen på järnvägen i modern tid innebär det att vi reparerar och renoverar i snabb takt. Det har inte under något tidigare år genomförts så mycket underhållsarbeten som under 2019 - och vi kommer bara att se mer av det. Jag ser därför fram emot att ta del av förslagen i utredningen, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth i ett pressmeddelande.

Kommentera en artikel (1)
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.112