23948sdkhjf

Sjöfarten i Vänern ska utvecklas

Vänersjöfarten har stor betydelse för utvecklingen av näringslivet i regionen. Nu samlas de berörda för att utveckla trafiken.
Vid ett möte förra veckan diskuterade en rad aktörer gemensamma mål och prioriteringar för Vänersjöfarten. 
Mötet är ett viktigt steg i det fortsatta arbetet med att öka frakterna med gods på våra vatten.
Representanter från Trafikverket, Sjöfartsverket, Transportstyrelsen och samarbetspartners inom kommuner, regioner och rederier ska framöver även signera den gemensamma överenskommelsen med mål och prioriteringar för Vänersjöfarten.
– Vänersjöfarten har stor betydelse för utvecklingen av näringslivet i regionen och det är därför viktigt att vi nu gemensamt ser vad vi kan göra för att öka andelen gods just här. Överenskommelsen som parterna ska underteckna är en förutsättning för att kunna utveckla och bedriva Vänersjöfarten på ett effektivt, säkert och miljövänligt sätt, säger Trafikverkets generaldirektör Lena Erixon i ett pressmeddelande.
Parterna ska ta fram konkreta åtgärder som ska leda till ökad sjöfart på Vänern och Göta älv. Det handlar exempelvis om investeringar i hamnar, varuägardialoger med rederier och transportköpare.
Åtaganden och förslag ska finnas framtagna till slutet av 2021.
Enligt Trafikverkets prognoser kommer godsmängden inom Vänersjöfarten att uppgå till 2,8 miljoner ton till 2040. Det är en ökning med 50 procent jämfört med 2014 års nivå.  Frågan om hur Vänersjöfarten nyttjas är därför mycket angelägen, inte minst med hänsyn till miljö och klimat.
– För att kunna frakta mer gods i Vänern i framtiden behövs inte bara nya slussar, utan också en gemensam kraftsamling av samtliga parter som ska underteckna överenskommelsen för att kunna utveckla de attraktiva logistiklösningar som sjöfarten behöver, säger Pia Berglund, sjöfartssamordnare på Trafikverket.
Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.094