23948sdkhjf

Transportfacket och arbetsgivarna överens om avtal

Tillsamans är vi starka, säger Transports förbundsordförande.

I dag har Svenska Transportarbetareförbundet och Transportföretagen träffat en överenskommelse om korttidspermittering.

Avtalet om korttidspermittering gäller i enlighet med de förslag som regeringen lagt fram som en del av budgetåtgärderna för att stärka näringslivet. Det innebär att arbetstagare tillfälligt går ner i lön och arbetstid och att kostnaden delas mellan arbetsgivare, arbetstagare och staten.

Det här är en extraordinär situation och då gäller det att vi kommer samman i samhället och implementerar de lösningar som regeringen har skapat. Det här är bra både för våra medlemmar och för arbetsgivarna. Sedan hoppas jag snart få se ett kompletterande förslag som innehåller möjlighet till heltidspermittering, säger Transports förbundsordförande Tommy Wreeth i ett pressmeddelande.

– Regeringen har agerat snabbt, ansvarsfullt och resolut för att minska konsekvenserna för våra medlemmar och deras arbetsgivare. Tillsammans är vi starka!

– Situationen är för de flesta av våra branscher mycket allvarlig och vi behöver nu använda alla verktyg som finns tillgängliga för att rädda så många arbetstillfällen och företag som möjligt. Ytterst är det en fråga om hur samhället ska se ut när coronakrisen är över och att vi då har möjlighet att leverera det som samhället behöver, säger Marcus Dahlsten, vd för Transportföretagen.

Trappa för permittering:

Gå ner 20 procent i arbetstid, gå ner i lön 4 procent

Gå ner 40 procent i arbetstid, gå ner i lön 6 procent

Gå ner 60 procent i arbetstid, gå ner i lön 7,5 procent

Tak på lön för ovanstående 40 000 kronor

Varsel:

Korttidspermittering kan inte kombineras med uppsägning på individbasis. I de fall en arbetsgivare avser att använda sig av båda åtgärderna är rekommendationen från förbundet att hantera en eventuell arbetsbrist först och separat genom LAS turordningsregler.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.094