23948sdkhjf

På väg mot mer hållbara transporter

Drive Sweden startar sju nya projekt kring hållbara och effektiva transportsystem för stad och landsbygd.

Drive Sweden är ett strategiskt innovationsprogram som startats på initiativ av regeringen. Programmet finansieras av Energimyndigheten, Formas och Vinnova, medan Lindholmen Science Park står som värd. Drive Sweden består i dag av över 140 aktörer som alla samverkar för att skapa smarta och hållbara transportlösningar för människor och gods.

Nu startar de sju nya projekt kring framtidens mobilitet. Nya tjänster, AI och delade, uppkopplade och alltmer självkörande fordon är några sådana projekt som hjälper Sverige på vägen mot hållbara och effektiva transportsystem för städer och landsbygd.

De nya satsningarna kommer bland annat att utveckla ny teknik och lösningar för ökad framkomlighet med hjälp av AI och ett mer hållbart transportsystem.

– Genom de nya projekten bygger vi vidare på teknik och kunskap som vi arbetat fram och bryter dessutom ny mark inom flera sektorer, säger Sofie Vennersten, programchef för Drive Sweden. 

– Det är speciellt roligt att vi nu ökar satsningarna på landsbygdstransporter och på spännande verktyg för framtidens trafikledning av vägtransporter.

Här är två av de nya projekten: 

Smart landsbygd - autonoma lätta transporter för landsbygd/glesbygd och mindre tätorter
Projektet rör framtidens transportsystem för glesbygd i form av transporttjänster som bärs av autonoma, elektriska och anropsstyrda markfordon och drönare.

Självkörande fordon på landsbygd
Syftet med projektet att undersöka under vilka förutsättningar självkörande fordon kan bidra till en omställning till ett hållbart transportsystem.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.094