23948sdkhjf

Enkel lösning ger bättre bygglogistik

Peab och Derome vill minska tidsödande resor efter småsaker.

Enligt forskare vid Chalmers går det åt oproportionerligt stor tid att hämta byggmaterial som endast står för en liten del av den totala byggkostnaden. De har kommit fram till att 70 procent av logistiktiden vid ett bygge används för att skaffa fram material som står för bara tre procent av materialkostnaden. 

Här finns med andra ord utrymme för förbättringar. 

Nu gör Peab ett försök tillsammans med Derome för att hantera problemet. När Peab bygger i kvarteret Platinan i den nya Älvstaden i Göteborg, kommer man att sätta upp en lokal butik på arbetsplatsen. 

 Peab och Derome har tillsammans utvecklat en lösning som gör vardagen enklare för de 300 hantverkare som jobbar med Platinan, samtidigt som den sänker byggets kostnader och minskar antalet klimatpåverkande transporter, säger Peter Gustafsson på Derome bygg ocb industrivaror, i ett pressmeddelande. 

I markplanet i Platinan kommer Derome att tillhandahålla en mobil butik, vars sortiment motsvarar den byggfas projektet är inne i. I stället för att åka till närmsta Deromevaruhus kan hantverkarna nu bara ta med sina materialkärror ner till bottenplan och hämta vad de behöver, medan Derome planerar och sköter leveranserna. Antalet transporter minskas därigenom drastiskt. 

– Genom samarbetet med Derome kan Peab fokusera på det vi kan bäst, att utveckla och bygga hållbara fastigheter och stadsmiljöer. Vi sparar tid och pengar i anskaffningen av material, samtidigt som vi minskar antalet störande och klimatpåverkande transporter, säger Mats Landin, arbetschef på Peab. 

I det här fallet har Derome dessutom en fossilfri fordonsflotta, vilket ytterligare ökar vinsterna med projektet. Butiken planeras att öppna i slutet av mars. Bygget i Platinan är på 60 000 kvadratmeter kontor, hotell, restauranger och mötesytor i 18 våningar. 

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.125