23948sdkhjf

Scania presenterar en mindre etanolmotor

Kompletterar sin 13-litersmotor med en 280 hästkrafter stark niolitersmotor.

Sedan tidigare har Scania en 13-litersmotor för etanolbränslet ED95 på 410 hästkrafter. Motorn lanserades för nästan exakt ett år sedan, och nu är det dags för Scania att komplettera sin etanoldrivna motoruppsättning. 

Den nya etanolmotorn är på nio liter med 280 hästkrafter. Det är en rak femcylindrig motor som öppnar för mindre lastbilstyper, kanske speciellt för trafik i stadsmiljö.  

– Det här är ett användbart tillskott till Scanias utbud på marknader där etanol finns tillgängligt. Etanolbränsle är relativt enkelt att framställa ur olika råmaterial och kan lagras och distribueras på samma sätt som diesel. När det dessutom ger möjlighet att minska koldioxidutsläppen med upp till 90 procent till en låg kostnad, förstår man varför kundintresset för ED95 ökar snabbt, säger Anders Lampinen, ansvarig för ny teknik på Scania Trucks, i ett pressmeddelande. 

Den nya motorn går att kombinera med alla Scanias hyttar och både manuella och automatiserade växellådor. Den största tanken rymmer 588 liter, men det finns ytterligare tre att välja på.  

– Allt fler åkare ser ED95 som ett effektivt sätt att optimera både totalekonomin och hållbarheten i verksamheten här och nu. Etanol är ett lätthanterligt bränsle som fungerar utmärkt i Scanias lastbilar, säger Anders Lampinen. 

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.131