23948sdkhjf

Fjärrstyrda lastare för timmer

En operatör ska kunna styra lastning och lossning på flera avlägsna terminaler.

Skogforsk har, tillsammans med Volvo, SCA, Mittuniversitetet, Biometria och Telia, inlett ett projekt för timmerlogistik. Orsaken är att av hundratalet svenska virkesterminaler ligger många på avskilda platser, där det är svårt att hålla en effektiv bemanning. Därför vill man nu utveckla en fjärrstyrd virkeslastare och sedan testa den på SCA:s virkesterminaler.  

− Vi gör det här för att undersöka hur tekniken skulle kunna öka tillgängligheten på virkesterminaler vilket i sin tur kan leda till kostnadseffektivare logistik, säger Lars Nolander, logistikchef Virke, SCA Skog, i ett pressmeddelande. 

Skogforsk kommer att analysera den ekonomiska nyttan av fjärrstyrda maskiner, genom att simulera de faktorer som är specifika för virkesterminelen i en ekonomisk modell. Man kommer också att bidra med de erfarenheter man fått från utvecklingen av en fjärrstyrd skotare och laboratoriet för fjärrstyrning, Troëdsson forestry teleoperation lab. 

– Det handlar till exempel om säkerheten runt obemannade maskiner, där vi kommit en bit på väg. Det handlar också om att se till att förarna har det stöd de behöver för att manövrera en maskin på distans, säger Olle Gelin, projektledare på Skogforsk. 

Vinnova har gått in med fyra miljoner kronor i projektet, vilket motsvarar halva budgeten. 

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.125