23948sdkhjf

Coop vill bygga automatiserat jättelager i Eskilstuna

Planerar att flytta lager från Västerås och Upplands Bro.

Coop har för avsikt att flytta verksamheten från sina lager i Västerås och Upplands Bro till Eskilstuna logistikpark i Kjula. Den nya terminalen beräknas vara färdigbyggd om fyra år.

Ett beslut om vi går vidare med planen kommer att tas av Coop och KF:s styrelse i början av 2020 och då kan den nya terminalen vara i full drift till 2024. Den ska då byggas i Eskilstuna logistikpark, säger Tobias Rydergren, presschef på Coop till Eskilstuna Kuriren.

Lagret i Upplands Bro omfattar 130 000 kvadratmeter och 600 anställda medan lagret i Västerås ligger på 32 000 kvadratmeter och 260 anställda. Dessa lager kommer sannolikt att stängas och ersättas av det nya lagret. Personalen har redan informerats om planerna.

– Om vi går vidare med denna lösning kommer verksamheten vid dagens terminaler i Bro och Västerås att flyttas till Eskilstuna. I dessa lager handlar det om terminaler för torra och färska varor. Vi har även en terminal för fryst mat som ligger i Enköping, men den påverkas inte, säger Tobias Rydergren till tidningen.

Dessutom finns planer för automatisering av det nya lagret.

– Vi håller på att utreda förutsättningarna för ett helautomatiserat lager i Eskilstuna. Den stora skillnaden med ett automatiserat lager är att det framförallt kommer att bli högre än dagens lager. Det är inte självklart att ytan blir större, men volymen kommer ju att bli det eftersom det ska rymma två terminaler och att vi också planerar för att Coop ska växa som företag.

Att valet föll på Eskilstuna beror på två orsaken, menar Tobias Rydergren. Dels finns möjligheten att köra fram tåg till terminalen vilket är positivt eftersom 35 procent av Coops varutransporter i dag går via tåg. Dessutom har tyngdpunkten på butiksnätet flyttat i och med köpet av Netto som uteslutande ligger i de södra delarna av Sverige.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125