23948sdkhjf

Allt fler söker till transportprogrammet

Utbildningen näst populärast av yrkesprogrammen.

Inför läsåret sökte 6427 elever fordons- och transportprogrammet på gymnasiet. Det visar den senaste statistiken från Skolverket. Siffran är en uppgång från förra läsåret, då 6383 ungdomar sökte in. Det innebär att, fordon och transport placerar sig på en andra plats bland yrkesprogrammen, som tillsammans minskar med 1,2 procent.  

 För att öka antalet elever, arbetar vi på flera nivåer. En grundförutsättning är att stärka utbildningarna eftersom kvalitet är en avgörande faktor, till exempel har vi startat ett collegekonceptMotorbranschcollege, som certifierar och kvalitetsstämplar skolor. Vi för även en nära dialog med bransch, skola och politiker för ökad samverkan och för tillräckliga resurser och vi arbetar inte minst aktivt med att berätta om branschen genom skolbesök, genom våra nya kommunikationssatsningar med att nå högstadieungdomar och genom att aktivt nå ut i media, säger Caj Luoma, chef för kompetensförsörjning på Transportföretagen. 

Även antalet antagna elever till fordons- och transportprogrammet ökar. I år har 3323 elever antagits, jämfört med 3140 under det förra läsåret. 

– Det är viktigt att vi följer utvecklingen eftersom den ger en indikation på hur rekryteringsunderlaget kommer att se ut på kort sikt men även att vi följer utvecklingen ur ett långsiktigt perspektiv för att kunna kartlägga hur vi ska arbeta vidare med frågan, säger Caj Luoma. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109