23948sdkhjf

Här är Scanias nya autonoma lastbil

Presenterar nytt hyttlöst koncept för den tunga industrin.

Scania AXL, det är namnet på Scanias senaste självkörande fordon. Lastbilen är ett hyttlöst konceptfordon, bygg på företagets modulsystem.  

– Med konceptlastbilen Scania AXL tar vi ett betydande steg mot framtidens smarta transportsystem, där självkörande fordon kommer att vara ett naturligt inslag. Vi fortsätter att bygga och testa koncept för att visa vad vi kan göra med teknik som redan finns, säger Scanias vd Henrik Henriksson i ett pressmeddelande. 

En stor del av utvecklingen består av mjukvaran. Enligt Scania styrs AXL av en intelligent kontrollfunktion och ett logistiksystem, som visar hur den ska köra. 

– Vi har redan självkörande lastbilar i kunddrift men än så länge har dessa fordon plats för säkerhetsförare som om nödvändigt kan ingripa. Scania AXL har ingen hytt och det ger helt andra spelregler. Utvecklingen av själkörande fordon har tagit stora kliv framåt under de senaste åren. Vi har fortfarande inte alla svar men genom konceptfordon som Scania AXL bryter vi ny mark och vi lär oss väldigt mycket, säger Scanias forsknings- och utvecklingschef Claes Erixon. 

I Scania AXL sitter en förbränningsmotor, och bilen är byggd för gruvor och stora byggen. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.187