23948sdkhjf

Siffrorna som överraskar transportbranschen

Transportarbetet viker inte ner.

Det talas allt mer om att den stadiga högkonjunkturen börjar vika. Men när man tittar på junisiffrorna från Transportindikatorn visar det på ett kraftigt stigande konjunkturvärde på 64,6, att jämföra med 56,6 i maj. Och detta är alltså ett indexvärde där 50 markerar gränsen mellan låg- och högkonjunktur.  

Utvecklingen går även att se i Trafikverkets trafikbarometer, där lastbilstrafiken ökar starkt, samtidigt som personbilstrafiken bara har en svag utveckling.  

– Samtidigt som månadens siffror är positiva är det viktigt att ha i åtanke att bland annat Konjunkturinstitutet pekat på att det mesta talar för att svensk ekonomi befinner sig i en avmattningsfas och att BNP-tillväxten väntas bli lägre de närmaste kvartalen. Dessutom har hushållens syn på framför allt svensk ekonomi blivit alltmer pessimistisk, säger Mattias Dahl, vd Transportföretagen, i ett pressmeddelande. 

För order landade indexet på 64,3 (58,4 för maj månad), sysselsättning landade på 61,9 (55,5) och godsvolymerna visade på årets hittills starkaste siffror om 67,5 (55,8). 

– En allt intressantare fråga är vilka effekter den växande e-handeln har på transporternas utveckling, eftersom en särskilt positiv utveckling ser ut att finnas bland transporter med lätta lastbilar, säger Mattias Dahl. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.439