23948sdkhjf

Karlshamn samordnar sina transporter

Går ut med upphandling för att hitta leverantörer. Uppstart nästa vår.

Karlshamns kommun har beslutat att satsa på samordning av sina varutransporter. Detta för att minska miljöbelastningen och skapa en bättre trafiksituation kring sina skolor. Nu går man ut med en upphandling av uppdraget att stå för samlastningscentral och distribution till kommunens enheter. 

Ett av kraven i upphandlingen är att leverantören kör med förnybart bränsle. 

– Genom att ställa miljökrav på fordonen och ruttoptimera flödet finns möjlighet att ytterligare minska transportsträckan och därmed utsläppen, säger Katrine Svensson, miljöingenjör i Karlshamns kommun, i ett pressmeddelande. 

Distributionen kommer att omfatta om livsmedel, men även kemtekniska produkter, papper och plast, kontorsmaterial, skol- och lekmaterial.  

– Enbart livsmedel handlar om cirka 18 000 kilo mat som levereras till kommunen varje vecka. Det innebär idag att flera lastbilar kommer med livsmedel från olika leverantörer till alla kök, säger Katrine Svensson. 

De samordnade varutransporterna kommer också att öppna nya möjligheter för mindre och lokala företag att kunna lämna anbud vid kommunens upphandlingar. Nu behöver de ju inte själva står för all distribution, utan det räcker med att de kan leverera till centralen. 

– Detta är en viktig satsning för att det skapar bättre möjligheter för lokala och regionala producenter att bli leverantörer till kommunen. De lokala krögarna har möjlighet att ansluta sig och få lokalproducerade råvaror på ett enklare och mer miljövänligt sätt. Det kan bli riktigt bra detta, säger kommunstyrelsens ordförande Per-Ola Mattsson. 

Ett fyrtiotal svenska kommuner har infört samordnad varudistribution.  

– Om upphandlingen går i lås hoppas vi på att kunna starta upp samordnad varudistribution i Karlshamns kommun under våren 2020, säger Katrine Svensson. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.096