23948sdkhjf

Swecos uppdrag: Minska transporterna kring Ostlänkenbygget

Trafikverkets jätteprojekt att bygga höghastighetståget Ostlänken kan generera en miljon transporter. Den siffran ska nu minskas.

Ostlänken kommer att bli 16 mil höghastighetståg och ny stambana mellan Järna och Linköping.  Det är ett av Trafikverkets största projekt just nu, med en enorm infrastruktur. Bara lastbilstransporterna kan bli upp emot en miljon enkelresor. 

Nu har Sweco fått i uppdrag att analysera hanteringen av massor under byggtiden. Ett av målen är att dra ner transporterna så långt det går.  

– Ett övergripande mål i projektet är att minska antalet transporter på allmänna vägar, vilket innebär såväl en positiv miljöpåverkan som att bidra till minskning av onödiga störningar i samhällen och kommuner utmed sträckan. En avgörande framgångsfaktor i uppdraget är samarbetet med alla involverade i detta stora och komplexa projekt, säger Andreas Rudnai, teknikchef hos Swecos anläggningskonsulter, i ett pressmeddelande. 

I Swecos arbete kommer att ingå att klassa massorna efter material och föroreningsgrad, samt att se till så att de används optimalt i projektet. Logistiken kommer att kräva mark för tillfälliga upplag. Uppdraget är att ge Trafikverket ett beslutsunderlag med flera möjliga lösningar. 

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.093