23948sdkhjf

Regeringen vill digitalisera fraktsedlar

Åkeriföretagen ställer sig positiva.

Regeringen har överlämnat en remiss till Lagrådet för att kunna anpassa godstransporternas reglemente till elektroniska fraktsedlar. Om förslaget går igenom kommer digitala fraktsedlar att bli likställda med fraktsedlar i pappersform. I dag grävs det att man upprättar en fraktsedel på papper.

– Ett modernt regelverk för godstransporter är positivt för hela transportkedjan. Dessutom kan en ökad digitalisering bidra till effektivare kontroller från myndigheternas sida av att transportföretagen följer gällande regelverk. Detta är viktigt av konkurrensskäl, säger justitie- och migrationsminister Morgan Johansson, i ett pressmeddelande.

Förslaget grundas på FN:s CMR-konvention, som reglerar godstransporter på väg. Det reglerar bara internationella transporter, men regeringens tanke är att Sverige ska anpassa även inrikes transporter till reglerna.

Sveriges åkeriföretag välkomnar en modernisering av fraktsedlarna.

– Elektroniska fraktsedlar är något vi länge efterfrågat. Att det nu finns ett förslag hos Lagrådet är glädjande, säger Rickard Gegö, vd för Sveriges åkeriföretag.

– Åkerinäringens digitaliseringstakt är snabb och fraktsedlarna, som är en central del i våra uppdrag, måste följa med i utvecklingen. Vi ser även fram emot att de elektroniska fraktsedlarna kan bidra till effektivare kontroller för att komma åt den osunda konkurrensen, säger Rickard Gegö.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.095