23948sdkhjf

Dachser fortsätter att öka 

Nettointäkterna uppgick till 5,5 miljarder euro under 2018.

Dachser fortsätter att visa fina siffror när man nu presenterar siffrorna för 2018. Man ökar på flera fronter. Nettointäkterna gick upp med 5,5 miljarder euro, motsvarande 5,5 procent, antalet försändelser gick upp till 83,7 miljoner, en ökning med 2,5 procent, och tonnaget steg till 41,3 miljoner ton, en ökning med tre procent. Personalstyrkan ökade med 1 500 personer och uppgår nu till 30 600. 

I sitt pressmeddelande med årsbokslutet pekar Dachser ut konjunkturen som den stora faktorn för tillväxten. Samtidigt gav det också en tydlig bild av var begränsningarna på marknaden finns, nämligen i bristen på yrkesförare och agenter, flaskhalsar vid säsongstoppar, brist på lastkapacitet och osäkerhet kring dieselförbud, samt Brexit och den ovissa framtiden för de globala handelsrelationerna. 

– 2018 blev det tydligt att logistiken måste fokusera på att hantera knappa resurser. Mot denna bakgrund är det viktigt att arbeta målmedvetet med tillväxten och hantera den så att vi upprätthåller en sund balans mellan kvalitet, processer och kostnader. Enbart en hållbar tillväxt kommer att gynna våra medarbetare och kunder, säger Bernhard Simon, CEO för Dachser SE. 

Affärsområdet Road logistics, som omfattar transport och lagring av industrivaror i European logistics och livsmedel i Food logistics, står för stabil tillväxt. Däremot var det tuffare för Air and sea logistics där valutakurseffekter, sjunkande fraktpriser och volymminskning på rutten Kina–Europa gjorde att nettointäkterna stagnerade. Minskningen av antalet försändelser balanserades dock av en tonnagetillväxt framför allt inom sjöfrakt. 

– Till 2020 har vi som mål att ersätta alla isolerade lösningar med vårt transportledningssystem Othello, som vi utvecklat internt. Under 2018 avslutade vi utrullningen av systemet i Kina, vilket var en viktig milstolpe i det här projektet. Nyckeln till en hållbar tillväxt inom sjö- och flygfrakt ligger i att bemästra och hantera komplexa gränssnitt och den djupa integrationen av våra logistiksystem. Som vi har sett när det gäller den europeiska vägtransporten kommer våra investeringar i integration och standardisering att löna sig här också, kommenterar Bernhard Simon. 

Under 2018 redovisar Dachser investeringar på 126 miljoner euro i logistikanläggningar, it-system och teknisk utrustning. Inför 2019 har man öronmärkt 234 miljoner euro för samma ändamål. Man har också fokus på utbildning, något som tidigare visat sig framgångsrikt, enligt företaget. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125