23948sdkhjf

Infrastrukturdepartementet på plats

1 april bildades det nya Infrastrukturdepartementet som det beslutades om i januari – tidigare sorterade infrastrukturen under Näringsdepartementet.

I det nya Infrastrukturdepartementet kommer arbetet kring infrastruktur, digitalisering och energi att samlas under samma tak. Chef för departementet är infrastrukturminister Tomas Eneroth, Anders Ygeman är energi- och digitaliseringsminister, även det frågor som i högsta grad berör kollektivtrafik och persontransporter. 

För att klara klimatet och för att stärka Sveriges konkurrenskraft görs nu stora investeringar i infrastruktur, en ökad digitalisering av samhället och en kraftig omställning till förnybar energi. Infrastrukturdepartementet hanterar frågor som rör transporter och infrastruktur, digitalisering och it, postfrågor samt energifrågor. Det betyder att det nya departementet tar över vissa av de frågor som tidigare hanterats av Näringsdepartementet, Finansdepartementet samt Miljö- och energidepartementet.

Departementschef på det nya departementet är infrastrukturminister Tomas Eneroth, vars statssekreterare är Mattias Landgren. Energi- och digitaliseringsminister är Anders Ygeman, vars statssekreterare är Sebastian de Toro.

– Bildandet av det nya departementet visar tydligt att den omställning Sverige ska göra, både för att klara klimatomställningen men också för att öka konkurrenskraften och modernisera Sverige, kommer att ske nu, säger Tomas Eneroth.

Departementets arbete kommer att vara en viktig del i att klara klimatet, bygga ett starkt samhälle och nå målet om att bli världens första fossilfria välfärdsland.

– Bildandet av det nya infrastrukturdepartementet är en del av regeringens kraftsamling för att vi ska nå målet om 100 procent förnybar elproduktion år 2040 och för att Sverige ska vara världsledande i tillvaratagandet av digitaliseringens möjligheter, säger Anders Ygeman.

Infrastrukturdepartementets nya adress är Malmtorgsgatan 3 mellan Brunkebergs torg och Gustaf Adolfts torg i centrala Stockholm.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109