23948sdkhjf

Flera rekord i Scanias bokslut för 2018

Ökad omsättning och jättevinst, trots kostnader för att anpassa produktionen efter nya lastbilsprogrammet.

Scania summerar sitt 2018 och det är mest positiva siffror. Omsättningen ökade med elva procent till 137 miljarder kronor och vinsten landade på nära 14 miljarder kronor, vilket ger en rörelsemarginal på tio procent.  

Högre fordons- och servicevolymer, liksom valutaeffekter, bidrog positivt medan högre produktionskostnader för drift av dubbla produktprogram och störningar i leverantörskedjan påverkade resultatet negativt”, skriver Scanias vd Henrik Henriksson i bokslutskommunikén. 

Under första kvartalet i år kommer produktionen i Latinamerika att ställas om till Scanias nya lastbilsprogram, något som gör att man även framåt kommer att ha ett högre kostnadsläge än normalt.  

Scanias serviceverksamhet fortsätter också att växa, under 2018 med tolv procent, och gav rekordhöga 26,6 miljarder kronor i intäkter. Samtidigt sjönk orderingången för lastbilar med tolv procent, men Henrik Henriksson påpekar att 2017 var ett år med rekordhöga volymer. 

”Efterfrågan i Europa fortsätter på en god nivå med hög aktivitet hos våra kunder. I Latinamerika går Brasiliens återhämtning långsamt framåt. I Asien föll orderingången i jämförelse med föregående år på grund av Mellanöstern. Efterfrågan i Eurasien är fortsatt god, även om en viss avmattning skett i Ryssland mot slutet av året. Buss påverkas också negativt av en lägre orderingång i Mellanöstern men totalt sett är orderingången i nivå med föregående år.” 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.111