23948sdkhjf

Infranode går in med 400 miljoner i Gävle hamn

Blir delägare i Yilports svenska bolag.

Infranord satsar 400 miljoner kronor i utbyggnaden av den nya containerterminalen i Gävle hamn. Samtidigt blir man delägare i Yilport Sweden terminal investment, och är därmed ny partner i Yilport Holdings verksamhet i Stockholm Nord i Rosersberg och i Gävle. 

– Det glädjer oss att göra den här investeringen i Gävle hamn, som är en viktig nordisk infrastrukturtillgång. Våra investerare såsom EIB och svenska pensions- och försäkringsbolag, ser fram emot att vara med att utveckla och stödja ett så strategiskt viktigt transportcentrum. Infranode ingår ett långsiktigt partnerskap med både det kommunala hamnbolaget, Gävle hamn, och Yilport Holding, som är en globalt etablerad hamnoperatör med lång erfarenhet och en stark lokal organisation, säger Christian Doglia, vd och founding partner på Infranode, i ett pressmeddelande. 

Gävle hamn är den tredje största containerhamnen i Sverige och den största på östkusten. Genom utbyggnaden kommer kapaciteten att fördubblas, samtidigt som större fartyg kommer att kunna gå in till kaj. Yilport har ett avtal med Gävle hamn om att driva hamnen fram till 2046, med möjlighet till 10 års förlängning. 

– Många av Sveriges infrastrukturprojekt är relativt små, vilket gör det utmanande för EIB att ge direkt support. Det är tack vare Infranode som en lokal intermediär som vi kan ge vår finansiella support i regionen. Vi är säkra på att detta kommer att ge ett lyft i tillväxt och skapa jobb, säger European investment banks vice president Alexander Stubb. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.187