23948sdkhjf

Tillståndet klart för Einride – ut på allmän väg i vår

Transportstyrelsen ger klartecken för Schenker och Enrides självkörande T-pod i Jönköping.

Nu tycks det äntligen vara klart. Transportstyrelsen ger tillstånd till DB Schenker att köra Einrides eldrivna och självkörande lastbilar på allmän väg. Företagens plan går alltså i lås – att köra transporter mellan Schenkers terminal och lager i Jönköping. En plan som kan sjösättas redan i vår.

– Tack vare samarbetet med Einride kan vi nu introducera autonoma, helt elektriska lastbilar i ett kontinuerligt logistikflöde på allmän väg. Detta är en milstolpe i resan mot framtidens transportsystem, säger Jochen Thewes, CEO för DB Schenker, i ett pressmeddelande.

Den 7 mars gjorde Transportstyrelsen och Einride ett site acceptance test, SAT, det vill säga ett prov då man visar upp det verkliga driftsupplägget i aktion. Transportstyrelsen blev nöjda och kunde den 11 mars godkänna pilotverksamheten, som alltså kommer att gå på allmän väg.

– Vi är glada att kunna utöka verksamheten till allmän väg. Transportstyrelsens besked är också ett intyg på att lösningen är säker, säger Robert Falck, vd och grundare av Einride.

Mer exakt kommer transporterna att gå på en kort sträcka allmän väg inom ett industriområde med trafik i låg hastighet, och tillståndet sträcker sig till slutet av 2020. I avtalet mellan Einride och Schenker ingår pilotinstallationen i Jönköping med option på flera installationer globalt. Ericsson och Telia står för den 5G-baserade kommunikationen i Jönköping. T-poden övervakas av en operatör som kan gå in med fjärrstyrning av flera fordon i vissa kritiska moment eller vid speciella händelser. Lastkapaciteten ligger på 16 ton och räckvidden är 20 mil på en laddning.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.157