23948sdkhjf

Hargs hamn fördubblar kapaciteten

I höst startar muddringen av farleden, samtidigt som Lantmännen bygger ut sin terminal. 

I höst kommer Sjöfartsverket att inleda muddringen av farleden in till Hargs hamn, i Östhammars kommun vid Upplandskusten. Muddringen kommer att innebära att fartyg med nära nog dubbel lastkapacitet jämfört med i dag, kommer att kunna gå in till hamnen, upp till 30 000 ton. 

– Projektet är strategiskt viktigt för hamnen. Det tillgodoser bland annat krav och förväntningar från Lantmännen som inviger sin nya spannmålsterminal på området i maj 2019, säger Peeter Nömm, vd för Hargs hamn, i ett pressmeddelande. 

I Lantmännens nya lager kommer spannmål att torkas och lagras inför avfärd med fartyg, och det är många kunder som söker just den förnyade kapaciteten med lite större laster. 

– Hargs hamn är en bra lokalisering för vår exportverksamhet i Uppland. Den ger oss goda möjligheter att lasta större fartyg jämfört med motsvarande förhållanden för hamnarna inne i Mälaren, säger Mikael Jeppsson, spannmålschef vid Lantmännen. 

– Hamnen är inte bara en lokal angelägenhet för kommuninvånarna i våra sex tätorter, utan jag vill se den som en nyckelfaktor för regional tillväxt. Främst från Uppsalaområdet men även från kunder norr om Stockholm, understryker Jacob Spangenberg, ordförande i Hargs hamn.  

Hargs hamn har en historia som sträcker sig ända tillbaka till 1600-talet då man exporterade stångjärn från Hargs bruk. Ända till Dannemoragruvans nedläggning på nittiotalet skeppades stora mängder järnmalm genom hamnen och i dag går här mycket bränsle till regionens kraftvärmeverk, det vill säga flis, bark, pellets, bränsleved, torv och avfall. Även timmer och skrot är vanligt gods. 

Hargs hamn har anslutning till järnväg.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109