23948sdkhjf

Här placerar Axfood sitt miljardlager

Axfood centraliserar sin logistik med ett automatiserat jättelager för två miljarder kronor. Nu avslöjar man var det ska ligga och vem som fått kontrakt på utvecklingen.

Axfood har tidigare aviserat att koncernen planerar att bygga ett helautomatiserat omnikanalslager, för att serva både butiker och e-handelskunder. Investeringen, totalt cirka två miljarder kronor över fyra år, är den största i Axfoods historia.

Nu har Axfood  ingått en avsiktförklaring med tyska Witron om att använda bolagets teknologi för det högautomatiserade logistikcentret som planeras vara i full drift 2023. Samtidigt har Axfood tecknat en avsiktsförklaring med Logicenters om att förlägga lagret till Bålsta nordväst om Stockholm. Det framtida logistikcentret blir ett av de största och mest modernas i Europa för distribution av livsmedel till såväl butik som e-handel, skriver företaget i ett pressmeddelande.

Det planerade högautomatiserade logistikcentret, drygt 100 000 kvadratmeter stort, ska vara i full drift 2023 och hantera både leveranser och plock till såväl Axfoods butiker som e-handelskunder.

– Vi bygger för framtiden. Med den nya logistiklösningen kommer vi att bli än mer konkurrenskraftiga och skapa samordningsvinster i koncernen. Vi investerar för att på ett flexibelt sätt möta framtidens behov av leverans av varor både till butikerna och direkt till e-handelskunderna, säger Klas Balkow, vd och koncernchef för Axfood.

– Med ett gemensamt högautomatiserat logistikcenter, för alla temperaturzoner, blir vi både effektivare och mer flexibla när det gäller hur framtiden inom dagligvaruhandeln utvecklas. Det stärker också vårt kunderbjudande genom att vi kan lagerhålla ett ökat sortiment och leverera snabbare och mer hållbart, säger Nicholas Pettersson, vd för Dagab som är Axfoods inköps- och logistikbolag.

Som tidigare aviserats innebär den framtida automationslösningen ett investerings-behov på 400—600 Mkr årligen under perioden 2019 till 2022. Med den valda automationslösningen är bedömningen att investeringen kommer att ligga i den högre delen av detta spann. Investeringen kommer att finansieras genom lån.

Axfood har även tecknat en avsiktsförklaring med Logicenters om att inleda förhandlingar om ett långsiktigt hyresåtagande av en logistikfastighet i Bålsta. Logicenters är en erfaren logistikfastighetsutvecklare inom detaljhandeln.

Det nya logistikcentret innebär att stora delar av logistikverksamheten för Stockholm, Mälardalen och norrut, som idag står för cirka 60 procent av volymen, samordnas. Enheten kommer att ersätta de nuvarande lagren i Jordbro, Borlänge, Årsta, Örebro, Skellefteå och Sätra. Dessutom skapas utrymme att öka kapaciteten med minst 40 procent jämfört med dagens volym i de befintliga sex lagren.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.129