23948sdkhjf

Underskatta inte ett gammalt stickspår

Så förvandlas en leråker till en strategisk logistikpunkt, skriver Ann-Britt Asplund, logistikansvarig på Mellanskog.

Tänk dig en leråker. Tuvig och dan ligger den intill ett gammalt industrispår. Eller föreställ dig en bortglömd grusplan intill ett annat outnyttjat industrispår. Det låter ju hur mossigt som helst och inte alls framåtriktat och strategiskt viktig för något vettigt företag i dagens högteknologiska Sverige, eller?

Men låt oss börja i en annan ände; svensk skogsindustri går som tåget. Förra året kom Södras storsatsning på bruket i Värö igång. Ett annat gigantiskt tillskott är SCA:s bruk i Östrand som startade upp i somras. Billerud Korsnäs bygger för fullt i Gruvön. Flera av dessa storsatsningar skruvar upp kraven på råvaruförsörjningen flerfalt, då de byggs i redan trånga sektorer. Alla dessa nämnda aktörer har också behov av tillgång till stora järnvägssystem för sin råvaruförsörjning.

Det är här Mellanskogs stora satsningar på spårnära terminalytor kommer in. Genom att anlägga nya markanläggningar och skapa möjlighet till effektiv lastning kan vi stötta industrin i dess råvaruförsörjning. Dessutom kan vi skapa medlemsnytta till alla tusentals, små och stora, skogsägare som är Mellanskogs ägare. Vi gör det genom att utöka avsättningsområdet till nya regioner utanför vår traditionella marknad.

Lägena för terminalytor är delvis utvalda med hjälp av avancerad flödesoptimering – och plötsligt blir en lågteknologisk jordplätt någonting helt annat. Värt att notera är att i ett transportsystem för skogsprodukter förändras lagerpunkterna på daglig basis till helt nya lokaliseringar, allt eftersom avverkningar sker.

Digital kamerainmätning är ett annat exempel på hur en grusplan kan förvandlas till något helt annat. En av förutsättningarna för att skapa en lönsam terminal är att säkerställa att tillgängligheten är optimal. Genom fotoinmätning ökas tillgängligheten markant. Inmätning kan ske dygnet runt årets alla dagar, i stället för på angivna tider då behörig personal finns på plats.

Så dagens konklusion får vara; Underskatta aldrig några gamla (men för den delen också ett antal nya) industrispår som tillsammans med ny teknik kan skapa strategiskt viktiga förutsättningar både för ett mångmiljardföretag, för en liten skogsägare, men också för hela Skogssverige.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125