23948sdkhjf

Hundrade fartyget flaggar svenskt

Utvecklingen har vänt. Den svenska handelsflottan har gått från 89 fartyg till 100 på två år.

På torsdagseftermiddagen bevistar infrastrukturminister Tomas Eneroth Blå tillväxts firande av att den svenska handelsflottan nu består av 100 fartyg. 

100 fartyg kan låta som ett lågt antal att fira, men då ska man veta att handelsflottan minskade från 254 fartyg till 89 mellan 2001 och 2016. Sedan dess har flera åtgärder genomförts för att vända trenden. I slutet av 2017 vände det när Furetank, Älvtank och Erik Thun flaggade in sammanlagt åtta fartyg. Därefter har aktörer som Sirius shipping följt efter och nu har flottan passerat hundrastrecket med Gotlandsbolagets fartyg Visborg. 

I en artikel på SVT Opinion skriver nu Rikard Engström, vd för Svensk sjöfart, Mikael Huss, vd för Sjöbefälsföreningen och Kenny Reinhold, ordförande för Seko sjöfolk att “vi vet att förutsägbara och långsiktigt konsekventa villkor för näringen är avgörande för att den svenska handelsflottan ska kunna fortsätta växa”. De uppmanar också politikerna att genomföra tre reformen för sjöfarten: Förenkla och harmonisera regelverket för sjöfartsstöd, säkerställ en långsiktig och förutsägbar nettomodell och tillsätt ett sjöfartsråd för framtidens sjöfart. 

– Att vi har möjlighet att fira 100 svenskflaggade fartyg är stort och vi ser att trenden går åt rätt håll. Blickar vi framåt är målet ännu inte nått då vi skulle behöva betydligt fler svenskflaggade fartyg för att vara väl rustade i händelse av kris; det är viktigt för Sverige både i freds- och kristider att den svenska handelsflottan är stark och att vi tillsammans fortsätter arbeta för konkurrenskraftig svensk sjöfart, säger Mikael Huss i ett pressmeddelande från Svensk sjöfart.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.095