23948sdkhjf

Blir först i världen med biojet på skogsråvara

Cortus och Swedish biofuels projekterar kommersiell anläggning.

Det kan bli världens första kommersiella anläggning för tillverkning av biojetbränsle baserat på skogsråvara. Cortus energy och Swedish biofuels har skrivit avtal om ett samarbete som ska försörja Arlanda, och man har börjat ta kontakter kring mark, logistik, bränsle och tillståndsgivning. 

 Vårt gemensamma projekt för biojetbränsle från skogsråvara står för allt det som vi jobbat för under snart tjugo år. Genom att vi redan har uppfyllt gällande standarder för jetbränsle med vår teknik ser vi nu ett möjligt kommersiellt genombrott för grönt flygbränsle, först i Sverige och sedan vidare ut i världen, säger Angelica Hull, vd och grundare av Swedish biofuels, i ett pressmeddelande. 

Swedish biofuels biojet har redan uppfyllt de standarder som finns för flygbränsle, det har också testats av amerikanska och svenska försvaret, och av civilflyg, under tio års tid. Den teknik som man planerar att använda i den nya anläggningen är Cortus så kallade Woodrollprocess, som omvandlar trä till syntesgas, tillsammans med Swedish biofuels katalytiska process för att framställa själva bränslet. Fabriken kommer också att kunna producera flytande bränslen för olika transporter, och andra kemikalier.  

– Att få möjlighet att inom ett par år i kommersiell skala tillverka grönt flygbränsle är ett fantastiskt steg framåt, inte bara för Swedish Biofules och Cortus, utan för alla de som verkar för en minskad klimatpåverkan, säger Cortus grundare Rolf Ljunggren. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094