23948sdkhjf

Ny storförlust för Postnord

Danska verksamheten drar ner resultatet.

Postnords rapport från 2018 är resultatmässigt ett rejält kliv tillbaka. Nettoomsättningen minskade med 0,3 procent jämfört med 2017 och landade på 37,7 miljarder kronor. Rörelseresultatet landade på minus 855 miljoner kronor, jämfört med minus 124 miljoner 2017. 

Förlusten orsakas av kostnader i den danska verksamheten, som gick med 1,36 miljarder kronor i förlust, en försämring med 22 procent. Orsaken är omställningen av verksamheten där man minskar antalet anställda med 1 400 personer. I övrigt gör man vinst, precis som i Sverige, även om den svenska rörelsevinsten minskade med ungefär 200 miljoner kronor till 807 miljoner. Den svenska vinsten är, enligt koncernchefen Håkan Eriksson, för liten. 

Han önskar sig nya spelregler för att Postnord ska kunna göra bättre resultat. 

“Brevvolymerna i Sverige minskar snabbt och det krävs en dialog i både Sverige och Danmark om hur samhällsuppdraget ska utformas när volymerna blir allt lägre”, skriver Håkan Eriksson i ett uttalande. 

Det handlar till exempel om att slopa pristaket på brevportot. 

Han är dock nöjd med hur Postnord hanterade black friday och julhandel i år. 

Under 2019 kommer vi att utöka kapaciteten bland annat genom en fortsatt kraftig ökning av antalet ombud i hela Norden. I Danmark, exempelvis, är målsättningen att öka med 500 nya ombud. För att hantera framtida tillväxt kommer vi tillsammans med våra kunder att utveckla tjänsterna för att i större utsträckning kunna utnyttja terminaler och fordon under hela dygnet och under alla veckans dagar. Det förbättrar effektiviteten, men ger oss även möjlighet att erbjuda fler kundanpassade leveranslösningar som exempelvis leveranser samma dag. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.112