23948sdkhjf

Östergötland laddar för etanol

Scania går in i ett nytt innovationskluster för ED95 i tunga transporter.

Energimyndigheten har beviljat stöd till ett innovationskluster för etanol, Etanolarena Östergötland, där flera aktörer tillsammans kommer att visa upp hållbar etanolproduktion och lastbilar specialbyggda för bränslet – allt baserat på svensk teknik.  

– Det är ett viktigt steg i arbetet för ett hållbart samhälle, bioetanol kommer att betyda mycket för omställningen inom transportsektorn, säger Svante Axelsson, nationell samordnare för Fossilfritt Sverige, i ett pressmeddelande. 

Tillsammans med en rad regionala intressenter står Scania, Lantmännen Agroetanol, Sekab biofeuls and chemicals och Norrköpings kommun bakom projektet. En av de tekniska ingredienserna är Scanias 13-litersmotor för ED95. Verkningsgraden är densamma som för en motsvarande dieselbil och är byggd för allt från anläggningsarbete till medeltung fjärrtrafik. 

– Sveriges klimatmål kräver att godstransporternas utsläpp minskar i snabbare takt. Ökad användning av förnybara drivmedel är en av flera viktiga åtgärder. Med Scanias etanoldrivna lastbil för fjärrtrafik erbjuds våra kunder ännu ett fossilfritt alternativ som hjälper dem att minska sina utsläpp, säger Henrik Dahlsson, hållbarhetsansvarig på Scania Sverige. 

Etanolen som används i Etanolarena Östergötland produceras av Lantmännen Agroetanol och Sekab, som använder råvaror från svenskt jord- och skogsbruk. Detta gör att klimatpåverkan kan minskas med upp till 90 procent jämfört med fossil diesel. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125