23948sdkhjf

Osäkerhet om cabotage efter omröstning i parlamentet

Östeuropa skapade oenighet kring de tre förslagen om internationella transporter i Europa, rapporterar Svensk åkeritidning.

I början av december lyckades EU:s transportministrar hitta en kompromiss för att lösa problemen inom den europeiska åkerinäringen.  

– Det är en stor framgång att vi nu enats om en rad viktiga frågor som kan leda till bättre ordning och reda på vägarna. Trots tuffa förhandlingar har EU:s medlemsländer kommit överens om nya regler som skapar förutsättningar för en sund konkurrens och schyssta arbetsvillkor för yrkeschaufförer. Jag är särskilt nöjd med att vi fått gehör för våra krav om utstationering, ökad kontroll och reglering av kombinerade transporter, sade infrastrukturminister Tomas Eneroth då i ett uttalande. 

Nu har förslagen tagits upp i Europaparlamentets transportutskott, som är nästa instans för att lotsa dem den långa vägen fram till beslut. Där ser nu processen ut att stanna upp. Det skriver Svensk åkeritidning, som var på plats i parlamentet under omröstningarna. 

Den nya transportpolitiken innehåller tre delar: utstationering, kör- och vilotider och cabotage. Det svenska förslaget i cabotagefrågan gick igenom i utskottet med rösterna 27 för och 21 emot, och det innebär att cabotagetrafik kommer att vara tillåtet i högst tre dagar, sedan måste lastbilen korsa gränsen och inte komma tillbaka inom 60 timmar. Lastbilen måste också återvända till sitt hemland var fjärde vecka. Detta gäller även skåpbilar och andra mindre lastfordon. De regler och villkor som gäller i landet där transporten körs ska också gälla den chaufför som kör transporten, oavsett var dens företag är stationerat. 

Resultatet kring cabotagereglerna är ändå osäkert. Det beror på att kontrollen av transporterna är beroende av att de andra förslagen går rätt väg. Och det är mycket oklart i dagsläget. I samband med omröstningarna kom flera alternativa förslag upp och det gick att se en tydlig splittring mellan öst- och västeuropeiska länder. Summan blev att inget förslag om utstationering eller kör- och vilotider fick majoritet. 

Därför är det oklart vad som kommer att hända när transportfrågorna nu tas upp i parlamentets plenumomröstning.  

 Vi är besvikna på utfallet av torsdagens omröstning i Europaparlamentets transportutskott. Vi hade hoppats på mer konkreta åtgärder som ligger i linje med den kompromiss som medlemsstaterna beslutade om i rådet och där Sverige och infrastrukturminister Tomas Eneroth gjorde ett gediget arbete, säger John Woxström, jurist och sakkunnig inom EU-relaterade transportfrågor på Sveriges åkeriföretag, till Svensk åkeritidning.  

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078