23948sdkhjf

Ny statistik: Lätta lastbilar står för drogfylleriet

Lastbilschaufförer i tunga ekipage är mycket sällan påverkade av droger eller alkohol vid olyckor. Det är värre med de lätta lastbilarna.

Forskningen har god koll på hur droganvändningen ser ut hos personbilsförare. Hur det är med godstrafiken är däremot mindre känt. Därför undersökte VTI hur statistiken ser ut för förare av transportfordon. 

Med hjälp av material från Trafikverkets djupstudiedatabas och Transportstyrelsens olycksrapportering i Strada kunde VTI-forskarna kartlägga alla olyckor med dödlig utgång och svåra personskador från 2008 till 2015. Man valde att räkna in både yrkestrafik och körningar på fritiden. 

Resultatet visade att andelen alkoholpåverkade förare var lägre för lastbil och buss, om man jämför med tidigare resultat för personbilar. Droger och narkotikaklassade läkemedel låg däremot på i stort sett samma nivå. 

Dessutom visade statistiken att förare av tunga lastbilar bara vid en procent av olyckorna var påverkade. För lätta lastbilar var siffran dock tio procent. Cannabis och amfetamin var de vanligaste drogerna, medan lugnande substanser var vanligast bland läkemedlen. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.14