23948sdkhjf

Mercedes levererar 50 gasdrivna sopbilar till Stockholm

Urbaser ska köra på biogas från matavfallet de själva hämtar.

Urbaser har blivit Sveriges största aktör när det gäller avfallstransporter. Nu har man gjort landets hittills största beställning av Mercedes-Benz Econic, en modell man uppskattar för dess speciella fokus på just avfallshämtningar. Något som är viktigt för en personalgrupp som kliver in och ur sitt fordon 500 gånger per dag. 

– Det är inte bara det låga insteget, utan även att föraren kan gå rakt genom hytten och ut på högersidan utan att gå ut i trafiken. Bussdörrarna på högersidan är suveräna och gör det lättare att arbeta i trånga miljöer. Arbetsmiljön är i en klass för sig, fler än 50 procent av alla våra lastbilar i hela landet är Econic idag, säger Urbasers vd Peter Ekholm i ett pressmeddelande. 

Econics hytt ser alltså ut mer som på en buss än de traditionella lastbilshyttarna som man oftast ser på sopbilar. Stora glasytor i hytter gör också att sikten blir bättre, vilket skapar större trygghet för oskyddade trafikanter. 

De nya gasdriva bilarna ska köras i Stockholms kommun, som haft ett krav i upphandlingen på att de ska köras på biogas. Biogasen produceras av hushålls- och matavfallet som ingår i Urbasers uppdrag att hämta.  

– Mercedes har längst erfarenhet av gasdrivna lastbilar på marknaden och man känner att de verkligen kan tekniken. Inte minst ute på verkstäderna, säger Peter Ekholm. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.097