23948sdkhjf

”De sociala villkoren måste förbättras ytterligare”

Bättre än väntat, men fortfarande möjligt att utnyttja chaufförerna, säger Transport om ministerrådets nya transportförslag.

EU:s ministerråd presenterar nu sitt förslag till nya vägtransportregler, med stramare regler som ska göra det svårare att systematiskt utnyttja cabotagereglerna, kombidirektivet och utstationeringsreglerna. När Transportarbetarförbundet nu kommenterar förslaget är man i delar nöjd, och tror att det kommer att kunna förhindra att många kringgår systemet.  

– Många av de transportupplägg som idag förekommer i Sverige och som vi ser som fusk eller åtminstone gråzon blir med det nya förslaget olagliga. Det går till exempel inte att åka över gränsen till Norge för att starta en ny cabotageperiod, det blir en karens på fem dagar innan man kan komma tillbaka, säger Tommy Wreeth, ordförande i Transportarbetareförbundet, i ett pressmeddelande. 

Men vi kommer att fortsätta se trötta lastbilschaufförer som bor på parkeringsplatser, enligt förbundet. 

– Här ser vi tydliga eftergifter till nationer i Östeuropa där många arbetstillfällen hänger på att jobba i länder som Sverige. Det stora problemet är att man inte tagit tag i kör- och vilotiderna. Det kommer vara tillåtet att ta förkortad veckovila i bilen och i praktiken kommer man då kunna ligga ute i tre veckor i streck. 

Eftersom det nu är Europaparlamentet som ska ta ställning till ministerrådets förslag, kommer Transportarbetareförbundet att försöka nå fram till ledamöterna där. 

– Nu sätter vi alla våra resurser på att påverka Europaparlamentet att styra upp de sociala villkoren. Först då har vi ett bra regelverk. Värt att notera för våra svenska politiker är att inget regelverk är bättre än hur väl kontrollen av efterlevnaden utförs. Tyvärr är den kontrollen i dag mycket begränsad och behöver skärpas rejält i framtiden. Den frågan kommer vi outtröttligt att driva nationellt, avslutar Tommy Wreeth. 

Läs mer om ministerrådets förslag här!

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125