23948sdkhjf

Wallenius fick Hållbarhetspriset

Vid en prisceremoni på onsdagskvällen avslöjade Transportföretagen vem som tog hem den prestigefulla utmärkelsen.

Tre W var nominerade till Transportföretagens Hållbarhetspris 2018. Det var Walleniusrederierna, Wibax logistics och Widrikssons åkeri, som alla arbetar medvetet och offensivt med miljö- och klimatfrågorna.

Vinnare blev till slut Wallenius, som var tidigt ute och bland annat var första rederi i Sverige som miljöcertifierade sig enligt ISO 14001. De arbetar också på en rad andra fronter med fartygens design, drivmedel, digitala system för att optimera prestanda, ruttoptimering och andra åtgärder som att rena ballastvatten. Även inom personalpolitiken har man en plan för hållbarhet med utbildning och arbetsmiljö på agendan för de anställda. 

Det var en glad Per Tunellchief operating officer, som tog emot Hållbarhetspriset för Wallenius marines räkning. 

– Det är fantastiskt roligt. Vi har jobbat så långsiktigt med det här arbetet och kanske inte varit ute och promotat det så mycket på senaste tiden, så att det kommer nu är lite överraskande, men väldigt kul, säger han till Transportnet precis efter att ha tagit emot segerdiplomet. 

Han berättar att miljöarbetet inte riktigt lönar sig, åtminstone inte för den som bara räknar pengar. 

– Nej, det lönar sig inte finansiellt, men det finns värden som betyder mer än de finansiella. Någonstans långsiktigt hoppas vi att det ska kunna ge någon form av återbetalning även i pengar, men man måste hitta en bra balans mellan alla hållbarhetsperspektiven. Man kan inte bara gå på det rent finansiella. Walleniusfamiljen är väldigt engagerad, inte bara i miljöfrågorna, utan även i arbetsvillkoren, så det är ett viktigt arbete för oss. 

Samtidigt tycker han att politikerna måste bli bättre på att använda de styrmedel som står till förfogande för att få företag att arbeta mer miljövänligt. 

– Det finns massor att göra, men en sak som är utmanande är att man måste jobba så långsiktigt. Man behöver bestämma sig, sätta ner foten och skapa en förändring. Med ekonomiska styrmedel får man med sig alla, inte bara de som redan är frälsta på hållbarhetsfrågorna. Det handlar om att hitta de ekonomiska incitamenten. 

Prissumman valde Wallenius att skänka till Världsnaturfonden WWF:s arbete för hållbara hav. Dessutom dubblade bolaget summan ur egen ficka. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11