23948sdkhjf

Ahlsell vinner logistikuppdrag till prestigebygge

Ska hantera bygglogistiken för Nordens högsta byggnad. Ser stor potential i att hjälpa byggprojekt att bli effektivare.

Karlatornet, som planeras i Göteborgs nya stadsdel Karlastaden, blir 245 meter högt, fördelat på 73 våningar. De första invånarna ska flytta in 2021 och hela området blir klart några år senare. 

Nu står det klart att Ahlsell har vunnit kontraktet för logistiklösningen för hela projektet, vilket ger ett 40-tal personer arbete så länge bygget pågår. Man startar sitt engagemang under 2019 och håller full bemanning från och med 2020. Serneke bygg är beställare. 

– Vi ska bygga högt på en mycket begränsad yta. Vi har tidigt i vår projektering identifierat de logistiska utmaningarna i detta. Det logistikkoncept som vi planerat för har nu förfinats ytterligare med hjälp av Ahlsells kompetens, säger Conny Segerdahl, Serneke byggs platschef vid Karlatornet, i ett pressmedddelande. 

De senaste tre åren har Ahlsell jobbat fokuserat med att definiera och sälja tjänsten effektiv byggplatslogistik. 

– Det finns studier som visar att en montör bara hinner montera under 30-40 procent av tiden. Resten av tiden går åt till att vänta, leta eller hämta material. I dessa tider med resursbrist och krav på kostnadseffektivitet finns det en stor uppsida för kunderna att få rätt saker, på rätt plats och i rätt tid.”, säger Fredrik Bergegård, försäljningschef för Ahlsell Sverige. 

Fortfarande står bygglogistiken bara för en liten del av Ahlsells omsättning, men man ser en stor potential inom området. 

– Vi är övertygade att effektiv bygglogistik är framtidens sätt att bygga då fördelarna är så många. Kunden minskar totalkostnaden för projektet samtidigt som risken för projektförseningar minskar. Det är också ett hållbart byggande eftersom färre lastbilar med hög fyllnadsgrad minskar utsläppen av växthusgaser. Ytterligare en fördel är att det blir färre arbetsplatsolyckor då byggmaterial inte förvaras på byggplatsen innan det behövs i produktionen, säger Fredrik Bergegård. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11