23948sdkhjf

MAN kör autonomt på allmän väg

I ett offentligt samarbete utvecklar nu MAN automatiserade och autonoma lastbilar.

I ett samarbete mellan Volkswagen och Hamburg stad kommer MAN Truck and bus och Hamburg Hafen und logistik, HHLA, arbeta med ett gemensamt projekt under 2,5 år. Projektets tester ska göras på containerterminalen hos HHLA och på motorväg A7 på vägen dit. 

Projektet har döpts till Hamburg Truckpilot och är tänkt att samla data kring integrerade autonoma lastbilar i den helautomatiserade containerhanteringsprocessen i Hamburgs hamn. För MAN:s del handlar det både om teknisk utveckling och att kunna anpassa sina system efter kundernas behov. 

– Projektet kommer generera viktiga insikter för den framtida utvecklingen av teknologin, så att vi kan skapa ett system som är redo att användas av kunden, säger Frederik Zohm på Research and development på MAN Truck and bus, i en nyhet från MAN. 

Projektet består av tre delar. Den inledande fasen är redan igång och pågår till slutet av 2018. Där kör man två prototyplastbilar på motorväg A7. Bilarna kör helt automatiserat och de lossar och lastar dessutom helt autonomt inne på containerterminalen. 

Under 2019, fram till sommaren 2020, kommer sedan MAN att arbeta med teknisk utveckling på sina testbanor i München, för att sedan under projektets tredje del ta med den tidigare kunskapen och fordonen ut till kundens dagliga verksamhet för att testas på plats.  

MAN:s fordon kommer alltid att ha en säkerhetsförare i fordonen, vars roll är att övervaka systemen och även ingripa om det skulle behövas. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.096