23948sdkhjf

Vänsterpartist tar över trafikutskottet

Vänsterpartiets klimatpolitiska talesperson blir ny ordförande i riksdagens trafikutskott.

Transportsektorn måste kraftigt minska sina utsläpp av växthusgaser i linje med klimatmålet för 2030. Det tror Jens Holm blir hans viktigaste uppgift att driva som ny ordförande för trafikutskottet. Den formella omröstningen om utskottsordförandena sker visserligen i Riksdagen 2 oktober, men eftersom uppgörelsen mellan Alliansen och den före detta regeringen redan är klar - den omtalade slantsinglingen där Ulf Kristersson valde krona och Stefan Löfven klave – så är saken redan klar. 

– Transportsektorn är det område där det anses svårast att minska utsläppen. Samtidigt står vi inför en revolution med elbilar och intresset för att cykla och resa kollektivt ökar. Det innebär att vi behöver bygga ut kollektivtrafiken, cykelinfrastrukturen och se till så att fordonsflottan blir fossilfri, säger Jens Holm som även är Vänsterpartiets klimatpolitiska talesperson.

Han har suttit åtta år i Miljö- och jordbruksutskottet, till det kommer uppdrag inom EU-parlamentets miljöutskott och klimatfrågor.

– Jag har sysslat med miljö- och klimatfrågor under halvlång tid skulle jag säga men inte med trafikfrågor specifikt.

Den erfarenheten borde komma väl till pass i ditt nya uppdrag?

– Absolut, jag är särskilt intresserad av klimatmålet 2030 för transportsektorn, det är en oerhört stor utmaning. Jag tycker också att det finns en enorm potential för hela branschen med elbilar, det stora intresset för att cykla och resa kollektivt. Även den tunga trafiken med nya drivmedel är spännande, där kommer det att hända mycket.

Just nu är det stor fokus på den stora bristen på chaufförer – hur kommenterar du det?

– Då får branschen se till att betala anständiga löner och bjuda på justa villkor, då är jag helt övertyga om att fler kommer att vilja välja både bussföraryrket och lastbilsföraryrket, säger Jens Holm.

Artikeln är en del av vårt tema om Jobb & Karriär.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062