23948sdkhjf

Nytt konsortium vill bygga elväg i Västsverige 

Nu kan Västra Götalandsregionen bli först med ett elvägnät i större skala.

Alstom, Volvokoncernen och NCC har tillsammans bildat konsortiet Västsvenska elvägar och lämnat in ett förslag till Trafikverket om att bygga en demonstrationselväg i Västsverige. Som Transportnet tidigare rapporterat om har Trafikverket tittat närmare på vägnät i Blekinge, Gävleborg och Örebro och skrivit en rapport om hur en fullskalig demoanläggning för elväg skulle kunna se ut. 

Nu har Trafikverket bett att få in anbud från parter som vill bygga en anläggning på allmän väg. Västsvenska elvägar sällar sig nu alltså till dessa.  

I konsortiet är Alstom tänkt att bidra med elvägsteknik baserad på beprövad teknik som används för framdrift av spårvagnar. Volvokoncernen står för teknik och kompetens när det gäller elfordon och NCC har genom sitt engagemang i E-road Arlanda utvecklat anläggningsmetoder för elvägar. 

I VästSvenska elvägar ingår för närvarande Astazero, Business region Göteborg, Göteborg energi, Göteborgs hamn, Lindholmen science park, Rise, Swedavia och Västra Götalandsregionen. Dessutom pågår en dialog med flera transportbolag som också visat intresse för att medverka i projektet.  

En referensgrupp med intresse för elvägsteknikens möjligheter är kopplad till projektet: Volvo Cars, Mariestad kommun, Skövde kommun, Vattenfall, Chalmers, Borås kommun och Härryda kommun. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125