23948sdkhjf

290 miljoner till forskning för fossilfritt

Stort forskningsprogram samlar akademi, institut, industri och myndigheter kring framtidens transporter.

Sverige har satt upp tuffa klimatmål och en av branscherna som står i centrum för omvandlingen är transportsektorn. Nu lanseras ett stort forsknings- och innovationsprogram fram till 2030, som samlar akademi, institut, industri och myndigheter, och som ska ge ett fossilfritt godstransportsystem. 

– Transportsektorns omställning är en nyckel för att vi ska nå våra högt uppsatta klimatmål. Den här satsningen är stor – men utmaningarna är ännu större, säger Maria Oscott i ett pressmeddelande. Hon blir programföreståndare och samordnare av det breda samarbetet som kommer att styras från Lindholmen science park i Göteborg.   

Forsknings- och innovationsprogrammet har fått namnet Triple F som i Fossil free freight. Det är Trafikverket som har initierat och kommer att finansiera projektet med 290 miljoner kronor, samtidigt som näringsliv och andra aktörer bidrar med 100 miljoner kronor, en siffra som man hoppas ska växa under programperioden. Programmet är ett uppdrag från regeringen och springer ur dess nationella godstransportstrategi som man lade fram i juni.  

Fokus kommer riktas mot ett mer transporteffektivt samhälle, energieffektiva och fossilfria fordon och farkoster, samt en ökad andel förnybara drivmedel. 

Triple F har arbetats fram under ledning av Closer, VTI och Rise, tillsammans med ett konsortium av flera stora aktörer. 

– I konsortiet finns Sveriges främsta experter inom godstransportområdet. Andan i det förberedande arbetet har varit visionär och vi ser fram emot att nu göra skillnad, säger Jenny Karlsson, VTI, en av forskningsledarna i programmet.  

Programmets styrelseordförande är Elisabeth Nilsson, avgående landshövding i Östergötland och tidigare med en lång karriär i näringslivet, bland annat som vd för Jernkontoret. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.235