23948sdkhjf

Samarbete för hållbarhet

Vi måste bli bäst på hållbarhet inom våra egna områden, skriver Maria Svantemark, nordic sustainability manager på Findus.

För att vi ska kunna uppnå FN:s globala mål måste livsmedelsbranschen moderniseras, och det måste ske snabbt. Under Almedalsveckan fick jag på ett seminarium hos Svenska retursystem möjlighet att diskutera hur foodtech och smart logistik kan lösa delar av livsmedelsbranschens hållbarhetsutmaningar. Seminariet tog avstamp i nya digitala och tekniska lösningar, med frågeställningen om vi i branschen är redo för dessa förändringar.

Tydligt är att det krävs flera saker för att vi ska uppnå en snabb och reell förändring.

Vi måste bli bäst på hållbarhet inom våra egna områden. Vi på Findus är experter på produktion av mat, vilket inkluderar hållbart fiske och hållbar odling. Vårt ansvar är att bli experter på hållbar produktion och säkerställa att vi kopplar ihop oss med aktörer som i sin tur är experter på hållbarhet inom sina fält, såsom logistikföretag och butikskedjor. Genom att varje aktör tar ansvar för sin del av kedjan kan vi förändra livsmedelsbranschens totala miljöpåverkan.

Vi måste ingå nya, oväntade samarbeten. Tobias Åbonde från Bring berättade om ett av Brings branschöverskridande projekt med el-bilar som samordnar gods- och avfallslogistik i centrala delar av Stockholm. Ett strålande exempel på hur vi kan nyttja redan befintliga logistikkedjor.

Vi måste bli bättre på att välkomna nya innovationer. För oss på Findus är fryskedjan en logistisk utmaning. Vi vill erbjuda fryst mat eftersom det finns många miljömässiga fördelar, bland annat lång hållbarhet och minskat matsvinn. Men vissa hemleveransföretag hanterar inte fryst mat eftersom det är en kostnadsfråga att kunna hålla det fryst i lager och i transporterna. Här välkomnar vi nya innovationer för att även mindre aktörer ska kunna hantera fryskedjan på ett effektivt sätt.

Det är helt klart att mycket kommer att hända inom detta område under de kommande åren. Vi på Findus ser fram emot att vara delaktiga i att driva utvecklingen och att tillsammans med våra branschkollegor inleda samarbeten som påskyndar utvecklingen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078