23948sdkhjf

Göteborgs hamn står fortsatt stark

Halvårsrapporten visar återhämtning av containervolymerna.

Göteborgs hamn har summerat det första halvåret 2018 och kan visa upp en rad positiva siffror. Inte minst den hårt prövade containerterminalen är på väg tillbaka och ser en ökning med 19 procent.  

Precis som varje år från 2013 och framåt, ökar också antalet skeppade nya bilar i hamnen. Uppgången jämfört med i fjol är tio procent, och volymen är den största på ett decennium. Huvuddelen av volymerna står Volvo Cars för, men även en hög nivå för nybilsförsäljningen i Sverige bidrar. 

Även roro-trafiken ökar, och detta trots att 2017 var ett rekordår. Första halvåret 2018 överträffar 2017 med fyra procent. I energihamnen hittar vi dock en minskning med tre procent från 2017. Å andra sidan var fjolåret även där hamnens all time high, så volymen ska fortfarande räknas som stor. 

– Det går bra för svensk industri nu, det ser vi i hamnen. På fordonssidan ökar det hela tiden och energiprodukter ligger högt. Containerterminalen har ju gått igenom ett stålbad men även där börjar det se ljusare ut igen. Kunderna och volymerna verkar nu återkomma. Containerterminalen har också slagit flera produktivitetsrekord under det senaste halvåret och kurvan pekar nu åt rätt håll, även om segmentet har en bra bit kvar tills det är där det borde vara, säger Magnus Kårestedt, vd för Göteborgs hamn, i ett pressmeddelande. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078