23948sdkhjf

Avhandling ger stöd för logistiktänk i vården

I en ny doktorsavhandling har Malin Wiger tittat närmare på hur vården kan effektiviseras genom optimerade patientflöden.

– Vårdköerna kan kortas, men det finns inga snabba och enkla lösningar. Det handlar om hårt arbete av vårdens ledare och chefer i kombination med logistikkompetens, säger Malin Wiger, nybliven doktor inom vårdlogistik vid Linköpings universitet, i ett pressmeddelande. 

I sin doktorsavhandling visar hon hur kunskap om logistik kan hjälpa till att förkorta vårdköerna. Med fokus på flödet av patienter och korta ledtider, det vill säga tiden från att patienten tar kontakt tills hen är färdigbehandlad, så kan vården effektiviseras. Men då måste vårdens ledare lära känna sitt system, förstå behoven och se till att flödet, alltså logistiken, fungerar. 

Hon ser ett grundläggande problem i att ingen har ansvar för systemet som helhet, och det är just i helhetsperspektivet som man kan få de stora vinsterna. 

– För vården är det många relaterade enheter som ska sträva mot samma mål. Men i dag agerar de som isolerade, effektiva öar. Du kan ha varit inne i systemet i månader, men ändå vet inte nästa instans något om dig som patient. 

Det skulle behövas övergripande, aggregerad data som visar patientflöden genom vården över tid. 

– Vården är avancerad och högt specialiserad. Det behövs analys och strategisk planering och ett fungerande informationsflöde mellan de olika instanserna, säger Malin Wiger. 

Hennes avhandling visar hur man kan analysera och lära känna sin verksamhet för att kunna effektivisera vårdkedjorna. Effektiva vårdkedjor leder också till bättre patientflöden. 

– Effektivisering är en ledningsfråga, men den läggs på sjuksköterskorna att hantera. De har krav på sig att vara effektiva men får inte veta hur, säger Malin Wiger. 

Hon vill uppmana vården att ta in logistikkunskaper för att skapa sig en förståelse av hur flödet av patientärenden kan bli effektivare och väntetiderna kortas. 

– Intresset finns bland vårdens beslutsfattare, men insikterna om vilken kunskap som behövs ökar allt för långsamt, säger hon. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078