23948sdkhjf

Regeringen vill ha hemkörning från Systembolaget 

Lagrådsremiss föreslår att man permanentar försöksverksamheten med hemleverans av alkohol.

Regeringen föreslår i en lagrådsremiss att den försöksverksamhet som Systembolaget i dag har av hemkörning av alkoholhaltiga drycker ska bli en del av den ordinarie verksamheten. 

– Svenskarna gillar systembolagets breda utbud och service. Hembeställningen gör det lagom lättillgängligt och vi menar att det även kan öka tillgängligheten till Systembolagets beställningssortiment från de mindre producenterna, säger socialminister Annika Strandhäll i ett pressmeddelande. 

I dag kan hembeställning göras av privatpersoner över 20 år som bor och är skrivna i ett av de försöksområden som inrättades för några år sedan. Under pilotförsöken tycks inte konsumtionen ha ökat nämnvärt. Hemleveransen kostar en extra avgift och den tar mellan fyra och sex dagar. När det gäller beställningssortimentet kan det ta ända upp till åtta eller tolv dagar innan varorna anländer. 

–Vi lever i ett avlångt land med väldigt varierade avstånd till serviceverksamhet. Jag tror att detta skulle kunna underlätta för landsbygden, säger socialminister Annika Strandhäll. 

Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 april 2019. I kommentarer säger sig även nykterhetsorganisationen IOGT-NTO vara positiva till förslaget, bland annat för att det skulle kunna motverka annan e-handel med alkohol. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.112