23948sdkhjf

Einride lanserar självkörande timmerbil

Företaget hoppas introducera nya T-logen på allmän väg under 2020.
Einride, företaget bakom den självkörande och batteridrivna lastbilen T-pod, siktar mot en ny marknad med sin senaste lansering. Likt sin föregångare är timmerbilen T-logen både självkörande och batteridriven, och är utformad för att ta sig fram på skogsvägar och i vissa typer av skogsmiljö.

Enligt Einride är den också 50 procent mer kraftfull än lastbilen T-pod. Det finns också mer plats för last, eftersom förarhytten tagits bort – istället kan en operatör fjärrstyra flera fordon på långa avstånd samtidigt, via 4G.

– Med T-logen ger vi oss ut på outforskat område – en krävande, men massiv, oexploaterad marknad för eldrift och självkörande. I Sverige står skogsindustrin för 20 procent av näringslivets lastbilstransporter. Vi för redan konstruktiva samtal med flera stora företag världen över, och hoppas introducera T-logen på allmänna vägar under 2020, säger Robert Falck, vd för Einride, i ett pressmeddelande.

Operativsystemet i bilen ger trafikdata i realtid, och kan också koordinera flottor av timmerbilar för att på så sätt effektivisera till exempel leveranstid och batterilivslängd, menar tillverkaren. Timmerbilen kommer bland annat att visas upp på Logistik- och transportmässan i Göteborg i november.

Einride har sedan tidigare avtal med Lidl för lastbilen T-pod, och tecknade i april avtal med DB Schenker. Det senare gäller ett pilotprojekt vid en av DB Schenkers anläggningar, med målet att inledas i höst.

Specifikationer för T-log
Batterikapacitet: 300 kWh
Lastkapacitet: 16 ton
Räckvidd på en laddning: drygt 20 mil
Bredd: 2,552 m
Höjd: 3,563 m
Längd: 7,338 m
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109