23948sdkhjf

E-handeln energieffektiv – om privatresorna minskar

Med e-handel kan transporter till kunder samordnas, vilket innebär en energivinst. Men bara om konsumenternas egna resor minskar, enligt VTI.

Många hoppas att den ökade e-handeln ska bidra till att persontransporterna minskar. Nu har Statens väg- och transportforskningsinstitut, VTI, genomfört ett forskningsprojekt i samarbete med Lunds universitet som studerar detta. 

Projektet är tvärvetenskapligt och har samlat kunskap till exempel om resenärernas resmönster, e-handelslogistik, gods- och persontransporters miljöpåverkan samt beräkningar av potential för minskade transporter. Slutsatsen av projektet är att e-handeln har en betydande potential att vara energieffektiv, förutsatt att transporteffektiva hemleveranser ersätter inköpsresor med privat bil. Kompletteringsresor med bil innebär i dag att e-handeln inte i någon högre grad ersätter inköpsresorna. Sannolikt gör detta att energibesparingen är begränsad. 

– För att det faktiskt ska bli en effektivisering av energianvändningen behövs en medveten stadsplanering som prioriterar gång-, cykel- och kollektivtrafik, som lyfter godstransporter som en strategisk fråga och som placerar livsmedelsbutiker nära människors hem, säger VTI-forskaren Malin Henriksson, som lett projektet, i ett pressmeddelande. 

VTI har nyligen startat ett nytt forskningsprojekt, även det finansierat av Energimyndigheten, som studerar framtidens energieffektiva logistiklösningar. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079