23948sdkhjf

Logistik är en del av kärnverksamheten

Satsningen på logistik öppnar nya affärsmöjligheter, skriver Lennart Karlsson, logistikchef för Jula.

2004 började Julas centrallager i Skara att byggas. Det markerar en milstolpe i Julas logistikhistoria. Situationen då var mer eller mindre ohållbar, en logistisk mardröm. Det fanns lager utspridda på sju olika platser runt om i Skara. Lösningen blev att satsa på ett renodlat centrallager, som stod klart 2005 och som sedan har utvecklats till Nordens största centrallager på över 150 000 kvadratmeter.

Med denna satsning skapades förutsättningar för att utveckla logistiken. Centraliseringen av centrallagret var en oerhört viktig del i strategin att utveckla varuhus. Det gav bättre förutsättningar för försäljning, att köpa stora volymer och för att kunna serva varuhusen. Men det var även viktigt för att effektivisera stordriften och utnyttja skalfördelar. Detta är ett tänk som hängt med som en tydlig del i Julas fortsatta logistikutveckling.

Transport är en stor del av Julas verksamhet. I detta har miljön hela tiden varit viktig. Det föranledde nästa milstolpe i Julas logistikhistoria, uppstarten av tågpendeln från Göteborgs hamn. I ett slag ersattes 5 000 årliga lastbilstransporter till centrallagret. Tågpendeln tillsammans med dispensen för långa transporter har utvecklats väldigt väl och nu har Jula valt att köpa terminalen och ta nästa steg i utvecklingen av torrhamnen i Falköping.

Här finns stora möjligheter, inte bara för Jula, utan även för näringslivet i Västsverige och Skaraborg. Vi fortsätter nu att utveckla torrhamnen med mer kunder, men även med fler tågpendlar, från andra platser i Sverige och även från andra platser i Europa. I denna satsning ingår även option på 300 000 kvadratmeter mark i Falköping runt torrhamnen, vilket ger stora möjligheter att även utveckla andra verksamheter.

Jula jobbar även aktivt tillsammans med näringsliv och politiker, både regionalt och nationellt, för att Skaraborg ska ha en bra infrastruktur. Det är väldigt viktigt att ha bra transportlösningar från och till Göteborg. Det handlar om bland annat kapacitet på Västra stambanan, muddring i Göteborgs hamn och kapacitet på vägarna.

Satsningen på logistik är viktigt för Jula och innebär även andra och nya affärsmöjligheter.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125