23948sdkhjf

Etanolen vinner den globala biobränsleligan

Står för 74 procent av världsproduktionen av biodrivmedel.

Förra året ökade den globala produktionen av bioetanol med 2,8 procent till totalt 106 miljarder liter. Därmed står etanol för 74 procent av världsproduktionen av biodrivmedel. 

– Etanol är världens största biodrivmedel och det är aldrig problem att få tag på hållbart producerad etanol. Lastbilar och bussar som tankas med etanolbränslet ED95 kan minska utsläppen av koldioxid med upp till 90 procent jämfört med om de körs på diesel, säger Lena Nordgren, biodrivmedelsexpert på Sekab, i ett pressmeddelande från företaget. 

Siffrorna kommer från ny statistik från Renewable energy policy network for the 21:st century, Ren21. Statistiken bekräftar att etanol fortsätter att vara världens största biodrivmedel på världsmarknaden. På andra plats kommer biodiesel i form av Fame med 21,6 procent och på tredje plats HVO med 4,5 procent. 

– Transporternas klimatpåverkan måste minska. I dag är ED95 och andra höginblandade biodrivmedel skattebefriade till och med 2020, men vad som händer därefter är oklart. Ska vi nå målet en fossiloberoende fordonsflotta måste det alltid vara konkurrenskraftigt att tanka förnybara drivmedel, säger Lena Nordgren. 

Drivmedlet ED95 består till 95 procent av etanol och används i lastbilar och bussar med anpassade motorer. Det innebär att ED95 ger en garanterad övergång till hållbara transporter då lastbilen alltid tankar förnybart. Den mest klimateffektiva etanol som finns i dag är framställd på restprodukter från skogen. ED95 med skogsetanol ger upp till 90 procent lägre klimatpåverkande utsläpp än fossil diesel. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093