23948sdkhjf

Automatiserat VGM-system underlättar i Helsingborg

Helsingborgs hamn kapar administration med digitala hjälpmedel.

2016 blev det obligatoriskt för containrar som fraktas på fartyg i internationell trafik att ha en verifierad bruttovikt, VGM. Detta krävde ett stort administrativt arbete och Helsingborgs hamn har sedan dess arbetat för att utveckla en webblösning som skulle göra livet enklare för kunderna. I april var den nya VGM-portalen att testas på riktigt. Det isländska rederiet Eimskip var ett av företagen som fick chansen.  

 VGM-portalen har sparat mycket tid och förenklat vårt arbete. Tidigare skickade vi runt 80 mail i veckan för att beställa vägningar av containrar och nu bokas dessa i stället enkelt online i portalen. Och det är ju inte bara för oss det underlättar, utan också för hamnen som slipper hantera alla dessa mail och kontakter manuellt, säger Karin Fridh, som är logistikchef på Eimskip i Helsingborg, i ett pressmeddelande. 

Varje månad väger Eimskip en stor mängd containrar i hamnen genom att boka tid i hamnens VGM-portal. Efter att ha bokat vägningen i VGM-portalen rullar den lastade containern ner till hamnen. När hamnens personal tagit emot containern vägs den direkt när truckföraren drar in den i terminalen och via fordonets it-system skickas omgående ett vågkvitto tillbaka till Eimskip. Med detta vågkvitto kan man sedan förse fartyget med korrekta vikter till lastplaner så att fartyget kan lastas effektivt och säkert. 

– Allt går väldigt smidigt och enkelt. Numera får vi vågkvittot direkt och kan snabbare sammanställa lastlistor till fartygen. Vi slipper mängder med mail och kan exempelvis enkelt ta ut excelinformation ur portalen och läsa in i vårt affärssystem, vilket ytterligare förenklar vårt arbete, säger Karin Fridh. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125