23948sdkhjf

Klart med ökat beställaransvar för transporter från 1 juli

Riksdagen har nu röstat igenom regeringens förslag om ökat beställaransvar för godstransporter.

Regeringen har beslutat om skärpta regler för beställare av internationella gods- och busstransporter och så kallade cabotagetransporter. Enligt regeringens pressmeddelande är besluten ett led i arbetet med att skapa ordning och reda inom transportmarknaden.

Riksdagen har nu alltså röstat ja till regeringens förslag om skärpt beställaransvar vid köp av transporter. Det innebär att det från 1 juli införs en uttrycklig skyldighet för en beställare som anlitar ett transportföretag, att kontrollera att företaget har rätt tillstånd för att utföra transporten. Dessutom kan en beställare dömas till ansvar, även när transporten har sålts vidare i flera led, om transporten är otillåten.

Regeringen har nu även beslutat om att utöka beställaransvaret till att omfatta internationella transporter och så kallade cabotagetransporter. Regeringen ger också tulltjänstemän ökade befogenheter att ingripa mot otillåtna cabotagetransporter. Tulltjänstemän har nu möjlighet att besluta om förskott för sanktionsavgift för överträdelser av bestämmelser om cabotagetransporter och hindra fordonets fortsatta färd.

Enligt Sveriges åkeriföretags hemsida har många aktörer i transportbranschen haft stora förhoppningar på de nya reglerna. Man tror dock att det blir svårt att infria dessa förhoppningar. “En underökningsplikt är bra, men det är fortfarande oklart hur det ska kontrolleras att någon uppfyllt sin plikt”, skriver man.

Kommentera en artikel (1)
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125