23948sdkhjf

Nu inleder vi dialog om kompetens-försörjningen

Transportföretagen söker konstruktiva samtal, skriver Caj Luoma, chef för kompetensförsörjning på Transportföretagen.

Inom loppet av drygt tio år kommer 40 000 jobb att gå förlorade inom transportnäringen om vi inte får fler yrkesförare och mekaniker till transportbranschen. Utan dem stannar samhället.

I veckan inleddes början på Transportsamtalen – en dialog om kompetensförsörjning – tillsammans med regeringen samt Arbetsförmedlingen och Skolverket. Vi uppskattar att regeringen ville delta i detta samtal och det är glädjande att vi delar samma mål – att lösa problemet som vi står inför tillsammans och att lösa detta genom konstruktiv dialog.

Dialogen som fördes tydliggjorde problematiken med den regionala samverkan, som i dag vilar på en bräcklig grund, och att den behöver stärkas på alla fronter. Som det ser ut idag är utbildningsbehovet baserat på elevunderlaget – inte det faktiska behovet, det vill säga vad branscherna faktiskt eftersöker och som leder till arbete. Här behöver kontakter med kommuner och regioner stärkas.

Det diskuterades även om behovet av en tydlig infrastruktur, likt det tidigare nationella branschrådet mellan branschen och Arbetsförmedlingen, där alla aktörer kan samlas kontinuerligt för att lösa problemet långsiktigt så att fler arbetssökande, exempelvis genom arbetsmarknadsutbildningar, blir anställningsbara inom transportnäringen.

Transportsamtalen samlade statssekreterare och ledande tjänstemän från utbildnings-, arbetsmarknads- respektive näringsdepartementen liksom Arbetsförmedlingen och Skolverket, vilket skapar förutsättningar för reella förändringar. Det bidrog också till förståelsen att det inte finns en ”ägare” i frågan. Vi har alla en roll att fylla i det gemensamma målet att lösa kompetensförsörjningsfrågan. Vår förhoppning är vi kan fortsätta att föra dessa samtal i framtiden men detta var ett bra första steg i rätt riktning.

Artikeln är en del av vårt tema om Debatt.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125