23948sdkhjf

Schenker tar självkörande T-pod ut på svensk väg

I höst sjösätter DB Schenker och svenska Einride världens första självkörande, eldrivna transportsystem på allmän väg.

Världens första självkörande lastbil på allmän väg blir verklighet i Sverige redan i höst. Då installerar DB Schenker och Einride sitt eldrivna transportsystem för tunga transporter på allmän väg.

– Vi vill vara med och skapa morgondagens hållbara och kostnadseffektiva transporter. Samarbetet med Einride är ett stort steg i den riktningen, säger Mats Grundius, vd för Schenker, i ett pressmeddelande.

DB Schenker och Einride har skrivit ett avtal som innebär att verksamheten startar redan i höst, förutsatt att man får tillstånd av Transportstyrelsen. Då installerar Einride den första T-poden – ett självkörande, batteridrivet fordon – hos DB Schenker i Jönköping. Fordonet ska trafikera en sträcka mellan två av DB Schenkers anläggningar, varav en del av sträckan är på allmän väg.

– Elektriska och autonoma lastbilar är två viktiga teknologier som kommer att revolutionera den globala transport- och logistikmarknaden. Vi är glada att vi får möjlighet att testa en kombination av dessa två framtida teknologier i samarbete med Einride på ett så tidigt stadium, säger Ewald Kaiser, styrelseledamot i DB Schenker.

– Vi är väldigt glada över samarbetet med DB Schenker som visar ledarskap och vilja att driva på omställningen till ett hållbart transportsystem, säger Robert Falck, vd för Einride.

Kommentera en artikel (1)
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125